сряда, 30 януари 2013 г.

Detoksikacia - abstinentnia sindrom


ДЕТОКСИКАЦИЯ - абстинентния синдром


Комплекс от мерки, насочени към изчистване на тялото от психоактивни веществата и преодоляване на абстинентния синдром  (криза, withdrawl sindrome). Типa на детоксикация се избира индивидуално, въз основа на анализ на няколко важни фактора:

Веществото (кризата на хероина продължава 5-7 дни, на супститола и на метадона  е много по-интензивна и може да продължи 21-30 дни). Комбинацията от няколко вещества винаги влошава и удължава абстинентения синдром.

Дозите, нивото на толерантност, честотата на употребата на наркотици през ежедневието. В случай, че човек в течение на една година поне само и няколко пъти на кратко (две седмици до един месец) се въздържа от наркотици, метаболизмът може да си почине и е способен на регенерация, абстинентения синдром е по-лесен и по-малък е рискът от усложнения. В случай, че в рамките на няколко месеца или години , човек не е бил в състояние да спре с вземането на наркотици поне за период на 10-14 дни, абстинентния синдром е по-труден, стресът който е свързан с лишаването от наркотици  причинява дълбоки смущения в  изпълняването на функциите на органите и системите в организма, поради отслабването на имунната система увеличава се податливостта към инфекции.

Начинът на у
потреба (интравенозно или вдишване "пушенето върху фолио" употребата на наркотици често причинява тежки инфекции, проблеми с кръвоносните съдове или дихателните органи). Най-вече в случаи на инжектиране на наркотици в слабините, вените на бедрата и шията.

Здравословното състояние и наличието на придружаващи заболявания. Колкото по-лошо е здравословното състояние, толкова по-необходима е по-плавната детоксикация. Бързите и свръх бързите методи причиняват стрес на организма, което увеличава риска от декомпенсацията на системата на дейности в живота,  нарушена с употребата на наркотици.

Сътрудничеството (анг. patient compliance), мотивация, волни механизми. Агресивността,  ниския праг на болка, психопатологични реакции, натрапчивото, непреодолимо желание за наркотиците понякога правят неефективни опитите да се проведе подмяната на наркотици.

лечение наркомании клиника - е модерен лечебен център за лечение на зависимост от алкохол и наркотици.